Tudta, hogy egy klímával a fűtés gazdaságosabb?

A klímás fűtésnek nagyon sok kombinációja lehet. Amennyiben klimatizáltatja otthonát, érdemes fűtésre optimalizált klímát választani, még akkor is, ha nem feltétlen csak ezzel akar fűteni. Komfortja azonos illetve jobb, mint a gázkazáné, fenntartási költsége viszont a fatüzeléssel hasonló.

 

Fűtés klímával télen is!

Sokan elrettentőnek találják azt a gondolatot, hogy télen klímával fűtsenek. Lassan teljesen átlagossá és elfogadhatóvá válik az a trend, ha valaki klímával fűt és nemcsak az átmeneti időszakban, hanem egész télen! 

A minőségi klímák kategóriájában egyre inkább olyan készülékek kerülnek piacra, melyek -20°C, akár -30°C-ban is megbízhatóan és gazdaságosan teljesítenek, így nem kell attól tartani, hogy a legnagyobb hidegben a fűtés leállna. Minél inkább megismerik a klíma technológiákat és utánajárnak a lehetőségeknek, megbizonyosodhatnak arról, hogy mennyire gazdaságos beruházás klímával megoldani a fűtést. Nem véletlen ugyanis, hogy az áramszolgáltatókon keresztül az állam is kedvező feltételeket biztosít azoknak, akik klímával fűtenek.

 

Mi az a H árszabás?

H árszabással a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat. Ez a kedvező ár a mindenkori vezérelt árszabásnál nem lehet magasabb.

Ha mindennapszaki vagy vezérelt mérő mellé igényli a H árszabást, a mérőhelyen mindhárom árszabásnak külön mérőberendezés kerül felszerelésre.  

 

Hogyan igényelhető?

A H árszabással elszámolt készülékek csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók.

Az áramkör és a mérőhely kialakítása, kivitelezése a hatályos előírások szerint, szakszerűen történik.

 

Fontos a SCOP érték!

Minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

 

Mitől gazdaságos?

A modern fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, a felvett áram energia sokszorosát képesek visszaadni fűtőenergiaként.

Egy 2.5 kW-os klíma óránként kb. 0,6 kW áramot fogyaszt, azonban a hőleadása ennek a sokszorosa, akár több mint 5,1 szerese (A+++) is lehet. A hagyományos radiátoros és elektromos rendszernél a felvett és leadott energia megegyezik. Még a kondenzációs kazán hatékonysága sem ilyen jó!

 

H tarifás áram – az állami segítség

Amennyiben a klímára igényelhető (lásd feljebb az SCOP értékeket) és a jelenleg hatályos szabványoknak is megfelelő a biztosítékszekrény illetve az áramhálózat, abban az esetben még kedvezőbb a téli időszakban a fűtési költség.

A H tarifás áram csak a fűtési időszakban, október 15-től a következő év április 15-ig vehető igénybe 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető, melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk.

Először ellenőrizni kell a műszaki kritériumokat, és az áramszolgáltatótól kell kérni űrlapokon keresztül a kiépítését ennek a kéttarifás mérőórának. Nyáron A1 normál áron, télen H tarifás áron fog működni a klíma (ennek a díja megegyezik a vezérelt, köznyelvben éjszakainak hívott „B” áramtarifával). Ez a kedvezmény az egész ország területén igényelhető.

 

Fűtésre optimalizált klíma előnyei!

Az inverteres technológiának köszönhetően gazdaságosabb és csendesebb a készülékek működése.

Mindenképpen ki kell emelnünk a fűtésre optimalizált klímák előnyeit, mivel ezekkel a készülékekkel egész évben biztonságosan tud fűteni és hűteni.

A kültéri egység téliesített, sok modell kiegészítő elektromos fűtéssel, karterfűtéssel van ellátva.

A hőcserélő mérete nagyobb, a kondenzvizet automatikusan leolvasztja, erre a kis időre a beltéri egység leáll. Erre azért van szükség, mert a ráfagyott víznek, a télen keletkező párának ki kell folynia, hogy a gép zavartalanul és gazdaságosan tudjon működni. Ha ez nem történne meg a ráfagyott víz szétfagyaszthatja a hőcserélőt és eltörheti a kültéri egység ventilátorát.

Átmeneti időszakban nagyságrendekkel gazdaságosabb, mint egy komplett központi rendszer elindítani. Kiegészítőként, gyors felfűtésre is használhatja, mivel a levegőkeringetése miatt sokkal gyorsabb a többi fűtésnél.

Akár temperáló fűtésként is használhatja nyaralójában, vagy folyamatosan nem lakott ingatlanában.

Környezeti szempontból a legnagyobb előnye, hogy tiszta fűtés, nem keletkezik füst, korom, nem fogyaszt gázt, a minimálisan felvett áram legalább négyszeresét adja vissza hőenergiában. A másik nagy előnye a fatüzeléssel szemben, hogy egyszerű és kényelmes. Nem kell fát hasogatni és a begyújtással bajlódni, klímával is kellemes meleget kap megfizethető áron.

Legtöbbször felmerülő aggály, hogy mi történik, ha áramszünet lesz. Sajnos ez nem kiküszöbölhető, azonban a cirkó rendszereknek is szükségük van áramra, a keringtető szivattyú működéséhez, így egy esetleges áramszünet esetén azokat sem tudná használni, az ilyen eseteket csak hagyományos fatüzelésű kandallóval, vagy saját napelemes rendszerrel tudja kiküszöbölni.

 

 

Kérjen árajánlatot most!
The maximum file size is 5mb (jpg, jpeg, png, pdf, doc)