A klíma működésének megértéséhez alkatrészeit és azok funkcióját is szükséges közelebbről is megvizsgálni. Jó tudni, hogyan készül a klimatizált levegő.

A klíma részei

  • Elpárologtató

Feladata, hogy folyadékot párologtasson. A beltéri egységben helyezkedik el.

  • Fojtás

A fojtás határt képez a kondenzátor és az elpárologtató között. A két alkatrész között szélsőségesen a nyomás eltérésének mértéke.

  • Kompresszor

Ez lényegében a klíma motorja. A kondenzátor felületén a felesleges, elpárologtatni szánt folyadék lecsapódik. A klímarendszerben használt folyadék forráspontja rendkívül alacsony. A fojtáson keresztül már, mint gőz folytatja útját ez az anyag, amelynek így – halmazállapotváltozása után – térfogata is nagyobb lesz, majd az elpárologtató rendszerében párologni kezd. A berendezésben ez a folyadék kering, párolgásával alacsonyabb hőmérséklet keletkezik, ez hűti a környezetét. Ez a folyamat lényegében két nagy részből álló szerkezetben megy végbe.

A klíma beltéri és kültéri egysége

  • Az egyik a mechanizmus létrehozásáért felelős beltéri egység,

  • a másik a kondenzátum elvezetéséért felelős kültéri egység.

""

Folyamatok a klíma belsejében

Meglepő lehet, hogy a fojtás az egyik legfontosabb alkatrész, amely a teljesítményért és a fogyasztásért felelős. A megfelelő adagolás biztosítása is a fojtás feladata, hiszen ugyanazt az anyagot két, egymástól eltérő halmazállapotban kezeli, adagolja a kondenzátor és az elpárologtató között.

A fojtás ellenőrzésével a klíma optimális működéséért

Az talán kevésbé meglepő, hogy emiatt a fojtás folyamatos ellenőrzése nagyon fontos, hiszen ezen alkatrész állapota döntő hatással lehet a klímánk működésére, így villanyszámlánkra is.